Forme

 

Siu Nim Tau – Calea micului gând

Image

Image

     Această formă este „Abecedarul” Wing Tsun-ului. Ne învaţă poziţia corectă de bază, folosind forţa dintre genunchi, şi mișcările corecte ale mâinilor. Formele din Wing Tsun NU imită o luptă împotriva unui adversar imaginar. În timpul Siu Nim Tau-lui poziţia noastră nu se schimbă, nu facem paşi şi nici întoarceri. Siu Nim Tau este împărțit în 3 părți. În prima treime adunăm chi-ul în punctul tan-tien astfel ne înviorăm şi uităm de problemele cotidiene. Acest exerciţiu era considerat de către călugării Shaolin un exerciţiu sănătos, care prelungeşte viaţa.

 

 

 Image

Chum Kiu – Căutarea podului, Căutarea braţelor

Image

     Prima formă ne învaţă tehnicile de bază iar a doua formă pune accentul pe tehnici de apărare. Aici deja apar paşi (lat-bo, hau-bo), întoarceri şi lovituri de picior (lovitură dreaptă, culcată şi întoarsă). Chum Kiu pregăteşte practicantul pentru o luptă împotriva a mai mulți adversari. Numele formei are trei sensuri: căutăm podul între noi şi adversar, căutăm poziţia corectă a propriilor braţe (poduri) și este podul între prima formă şi a treia.

Image

Image

Biu Tze – Degetele zburătoare

Image

     Biu Tze este forma maeştrilor, accentul fiind pe atac (lovitură de cot, lovitură cu baza palmei, tehnici de degete, lovituri duble, lovitura ochi de phoenix). Conţine multe tehnici, care în situaţii imposibile dau șansa la un contra-atac foarte puternic. Tehnicile sunt complexe şi vin din cele mai ciudate direcţii pentru a surpride și a învinge adversarul rapid. Biu Tze are 8 părţi. Maeștrii aveau o vorbă: „Biu Tze-ul nu are voie să părăsească casa”.

Image

Image

Chi Sau – Mâinile aderente

Image

     Chi Sau-ul ne ajută la îmbunătăţirea simţului tactil. Aderarea continuă a mâinilor prezintă un avantaj foarte mare practicantului Wing Tsun deoarece tot timpul va simți orice mișcare a adversarului de la bun început. Antrenează reflexul astfel practicanţii pot reacţiona în mod automat la orice mișcare fără să fie nevoiți să se folosească de simțul vizual. Chi Sau-ul este împărțit în 7 secţii şi jumătate, care se bazează pe tehnicile Siu Nim Tau şi Chum Kiu astfel:

Image

 

Secţia 1: Tehnici de bază
Secţia 2: Trageri și suciri

Secţia 3 şi 3.5: Kwan Sau
Secţia 4: Kwan Sau, lovituri duble
Secţia 5: Cheong Kiu
Secţia 6: Fak Sau
Secţia 7: Huen Sau, tehnici folosind ambele mâini în același timp

     Exersarea Chi Sau-ului este precedată de exersarea Chi Dan Sau-ului (aderare cu o singură mână). Baza Chi Sau-ului este Poon Sau (mâinile turnătoare), iar după acestea urmează Woon Sau (mâini schimbătoare), Kuo Sau (mâinile urmăritoare), Nuk Sau şi Lat Sau (mâinile libere). Chi Gerk-ul (picioarele aderente) ajută la îmbunătăţirea dexterităţii picioarelor şi funcţionează pe acelaşi principiu.

Image

Image