Filozofie

        Ideologia Wing Tsun-uluise bazează pe trei religii: budism, taoism, confucionism.

        Pentru a înţelege ideologia kung-fu-ului este necesar a cunoaşte diferenţele dintre lumea orientală şi cea occidentală. Apariţia artelor marţiale este diferită în culturile occidentale şi ale orientului îndepărtat. Asiaticii sunt mult mai introvertaţi şi în loc de exterior pun accentul pe perfecţionarea interiorului, pe autocunoaştere şi pentru acestea se folosesc de meditaţii. Kung fu-ul este manifestarea exterioară a perfecţionării sinelui.


Image 

          Viaţa occidentală este opusul acestora. Pentru oamenii occidentului sunt mult mai importante caracteristicile exterioare, apariţia, purtarea. Au preluat artele marţiale pentru că sunt spectaculoase. Scopul lor a fost să poată lupta cât mai eficient şi nu să se perfecţioneze. Din această cauză antrenamentele orientale şi cele occidentale sunt diferite chiar şi în cadrul aceluiaş stil. Antrenamentele orientale sacrifică mult timp şi pentru perfecţionarea spirituală pe când cele occidentale pun accentul numai pe fizic. Cauza acestor diferenţe se află în diferenţa culturală.

Image

              Kung-fu-ul se bazează pe o hierarhie strictă de famile unde aceasta nu este definită de legăturile familiale ci pe cunoştinţele luptătorilor în stilul în cauză. Unui practicant este mai greu să se obişnuiască cu acest tip de hierarhie pentru că se poate întâmpla ca discipolul să fie cu mult mai bătrân decât instructorul.

            Practicarea kung fu-ului nu constă numai în învăţarea tehnicilor dar şi prin învăţarea şi respectarea eticii Kwon, care descrie regulile de comportare.

        Discipol bun nu este numai acela, care învinge orice adversar. Fără hărnicie, ambiţie, disciplină şi respect orice talent se poate pierde. Degeaba este discipolul talentat dacă nu îşi respectă maestrul pentru că acesta nu îl va mai învăţa şi astfel talentul lui nu are nici un rost. Fără ambiţie şi hărnicie nu există progres, nimeni nu va fi luptător invincibil în câteva luni. De disciplină este nevoie pentru ca antrenamentele să fie ţinute în ritmul necesar şi să nu treacă timpul cu punerea discipolilor la respect.

        Dar nici ambiţia, talentul şi hărnicia nu sunt destule dacă omul nu poate să se abţină. Nu este tocmai bun pentru stil dacă cineva se leagă de oameni pe stradă sau începe să bată pe cine vrea numai să arate că el este un luptător bun. Un luptător adevărat este nu numai acela, care îşi poate învinge adversarul dar şi acela, carepoate să evite lupta într-un fel sau altul. Este parte a artelor marțiale și evitarea luptei, acesta nu înseamnă că persoana care a evitat lupta este un laș. Bineînțeles, de multe ori nu se poate evita lupta, în acest caz trebuie să luptam cât mai bine și eficient posibil.

           Artele marțiale caută perfecționarea și nu lupta. Lupta este manifestarea perfecționării dar accentul este pe interior și nu pe exterior.

       Ideologia Wing Tsun-ului nu numai în artele marţiale apare dar se poate folosi şi în viaţă. Simplicitatea, eficacitatea şi evitarea lucrurilor fără folos este o filozofie, care poate fi folosită şi în viaţa de zi cu zi. Un discipol devine un luptător Wing Tsun adevărat numai dacă îşi însuşeşte ideologia Wing Tsun atât interior cât şi exterior.


Image