Arme

În Wing Tsun Kung Fu se folosesc două arme: bastonul lung şi cuţitele duble cantoneze.


Look Dim Boon Kwun
(tehnica de şase puncte şi jumătate al bastonului lung)

Image

Image

     Bastonul lung, având lungimea de 262 cm și fiind cea mai lunga armă a Shaolinilor, este numit și coadă de șobolan datorită faptului că unul dintre capete este mai gros, iar cum se apropie de celălalt capat tot mai subțire. Legenda spune că tehnica bastonului lung provine de la maestrul Chi Shin. Chi Shin i-a predat tehnicile lui Leung Yee Tai, un marinar de pe Barca Roşie, care la rândul său l-a învăţat pe Wong Wan Bo. Leung Yee Tai şi Wong Wan Bo au implementat tehnica de şase puncte şi jumătate al bastonului lung în Wing Tsun. 


     Tehnicile şi ideologiile seamănă foarte mult cu cele folosite în lupta cu mâna liberă: atacuri scurte, rapide și hotărâte. Tehnicile avansate, folosind bastonul lung, se numesc Chi Kwun (bastonul aderent) în cadrul cărora forța vibrantă din baston este transferată în mâini astfel anticipând mișcările adversarului. Bastonul este baza tuturor armelor lungi. Bastonul lung NICIDATĂ nu are 2 sunete!


Image

 Bart Cham Dao
(Cele opt tăieturi ale cuţitelor)

Image

Image

     Legenda spune că Miau Hin, unul dintre cei 5 supraviețuitori al templului Shaolin, era maestrul cuţitelor duble. Acesta și-a împărtășit toate cunoștințele fiicei sale Miau Tsui Fa. Miau Tsui Fa și Wing Tsun erau pritene și ca urmare au făcut o înțelegere: Miau Tsui Fa o învață pe Wing Tsun tehnica cuţitelor duble, iar aceasta o învață stilul ei, care incă nu avea nume, Wing Tsun-ul.

 

     Tehnica cuţitelor duble este puțin diferită față de tehnicile din Wing Tsun.(de exemplu greutatea se distribuie 50-50 pe ambele picioare pentru a avea o stabilitate mai mare. Aceaste tehnici au fost create pentru a lupta împotriva mai mulți adversari. Aceste tehnici sunt predate doar maeștrilor de grad înalt. Cuțitul nu are voie să facă mai mult de 2 tăieturi.
Image


Muk Yan Chong (Păpuşa/Omul de lemn)

Image

     Păpuşa de lemn este considerată cel mai bun partener de antrenament. În sistemul Wing Tsun sunt 3 tipuri de păpuşi de lemn: Saam Sing Chong (Păpuşa în trei stele), Mui Fa Chong (Pilonii în formă de floare de prun) şi Muk Yan Chong (Omul de lemn).

     Exerciţiile executate pe Muk Yan Chong sunt alcătuite din 116 puncte, deci în timpul exersării vom auzi 116 pocnituri. Aceste 116 de puncte sunt împărţite în 8 părţi. Exersarea pe păpuşa de lemn ajută la obţinerea forţei explozive, care sunt importante în cazul loviturilor de mâini şi de picior, deci şi pentru începători este indicat să se antreneze pe păpuşă. Muk Yan Chong dezvoltă precizia mişcărilor şi ajută la învăţarea unor lovituri speciale de picior.


Image Image Image
    Păpuşa în trei stele          Pilonii de floare de prun                 Omul de lemn

Image